Історія закладу освіти

Гімназія – мій дім, моя родина,
Моя маленька рідна Україна!
Ти іскри радості даруєш нам,
Порив моїм незвіданим думкам!

У жилому будинку та флігелі колишньої пані Завадської 1921 року на сусідній вулиці, що отримала ім’я Карла Лібкнехта, була відкрита п’ята єврейська семирічна трудова російськомовна школа, директором якої був Лазар Абрамович Пастернак./Files/images/x_002d7ac7.jpg1983 р., шкільний спортзал
У 1922 році в школі організована спартаківська організіція, праобраз піонерської, яка носила ім’я С. М. Будьонного. А з 1924 року у школі почала діяти комсомольська організація, одна із активних серед навчальних закладів міста. У 1935 році школа була перейменована у десяту україномовну неповну середню школу, директором якої було призначено Бориса Григоровича Станевича. Оскільки місцеві історики надали доказ, що у шкільному будинку з 1872 по 1878 рік мешкала сім’я Лесі Українки, то педколектив школи увійшов з клопотанням до Президії Верховної Ради УРСР стосовно присвоєння їхній школі імені відомої української поетеси і громадської діячки.
2 квітня 1941 року школі Указом Президії Верховної Ради УРСР присвоєно ім’я Лесі Українки. Після звільнення міста від фашистської окупації у двох будинках школи на вказаній вулиці розмістили дитячий будинок, а сама школа мала лише початкові класи в колишньому гуртожитку іншої міської школи, який свого часу використовувався ще дореволюційними гімназистами.
У 1946 році школа повертається у своє приміщення по вулиці Карла Лібкнехта. У тому ж році вона перейменована в російськомовну/Files/images/x_f0ee1a96.jpg1987 р., перед школою семирічну школу №1 імені Лесі Українки. З 1955 року школа стала середньою. У 1958 році до основної будівлі школи було прибудовано 6 класних кімнат, у 1960 – бібліотеку, а в 1963 – приміщення шкільної майстерні. У будинку ж по вулиці Урицького 6, тривалий час розміщувалась міська середня школа №6, а потім після її переселення у новий типовий шкільний будинок – міська станція юних техніків.
З 1991 року школа №1 почала свою роботу у новому типовому навчальному приміщенні, побудованому по сусідству із старим. Пізніше старі шкільні приміщення знесли, а на їх місці побудували музей сім’ї Косачів. У рік здобуття Україною своєї незалежності школа отримала статус гімназії, де набувають глибоких знань з першого по одинадцятий клас спільно хлопчики і дівчатка, які мешкають у різних мікрорайонах міста./Files/images/Гімназія.jpgНове приміщення школи За цей час у гімназії сформовано нові традиції, вона отримала визнання як сучасний заклад нового типу. Нині тут навчається і виховується понад 800 дітей, працює майже 80 педагогів та спеціалістів. Серед випускників гімназії періоду незалежності України молоді вчені, педагоги, інженери, лікарі, військовослужбовці, фінансисти, працівники культури, журналісти та люди багатьох інших професій.
Кожний рік Новоград – Волинські гімназисти виборюють призові місця в предметних олімпіадах на рівні області і республіки, стають переможцями і призерами конкурсів – захистів учнівських творчих робіт в рамках Малої Академії Наук. Українська гімназія впродовж 15 років має стабільні партнерські зв’язки з німецькою гімназією у місті Візентайді (Баварія)./Files/images/x_8c942326.jpgКабінет біології
З серпня 2003 року школа називається Новоград – Волинське загальноосвітнє навчально – виховне об’єднання “ Гімназія імені Лесі Українки – дошкільний навчальний заклад”.
Йдучи до 100 – річного ювілею від часу заснування, учнівський і педагогічний колектив міської гімназії імені Лесу Українки своїми творчими здобутками вписує нові яскраві сторінки в історію навчального закладу.

19 учителів і сьогодні несуть почесну варту: щоденно ідуть на уроки в гімназію, щоб засівати зерна знань у душах дітей.
Кожен з 19 – це учитель вищої категорії, методист або старший учитель! За плечима досвід, попереду – нереалізовані плани, проекти…
Вам цікаво дізнатись, хто вони, оті, яким гімназія уже 21 рік є другою домівкою?
Будь ласка!
Перший директор гімназії - Павловська С. М.
Теперішній директор гімназії - Рошка Ю. А.

Кононцева Н. М. - вчитель російської мови і зарубіжної літератури, нині заступник директора з питань роботи гімназії.

Гайдук Л. А. - вчитель початкових класів, тепер заступник директора з питань роботи комплексу «Початкова школа – НВК».

Учителі початкових класів - Розбицька Г.А., Будерацька Л. П., Чернецька І. О., Осінська Г. К.

Учителі кафедри філології – Осадчук Г. Г., Мальцева В. Ф., Заїка Л. Я.

Учителі англійської мови – Остапчук Г. С., Лісова М. С.

Учитель хімії – Євтушина М. О.

Учителі біології – Юрченко О.М. і Лук’янчук Т. Д.

Учителі фізкультури – Бурковський В. П., Чернецький Ю. Л., Бутар Л. О.

Керівник гуртків – Олійник В. Д.

В.В. Вітренко

Кiлькiсть переглядiв: 2292

Коментарi