• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 20 років українсько-німецькому обміну між школами

20 років українсько-німецькому обміну між школами

2019-10-28

20 років українсько-німецькому обміну між школами

З 11 по 20 жовтня невелика група учнів 9 класу ліцею ім. Лесі Українки на чолі з учителем німецької мови В.В. Вітренком була запрошена прибути на святкування 20-річного ювілею обміну між навчальними закладами міста Новограда-Волинського і Візентхайда (Нижня Франконія). Учні побували в рамках навчально-культурної програми у містах Баварії – Візентхайді, Вюрцбурзі, Ебраху, Нюрнбергу, Мюнхені, Пріхсенштадті, де з ними проводилися екскурсії українським учителем та його німецькими колегами, побували на уроках у німецькій гімназії. 13 жовтня в приміщенні школи відбулося урочисте святкування 20 роковин початку проєкту взаємного обміну між українськими навчальними закладами – гімназією ім. Лесі Українки (ліцеєм № 1), ліцеєм № 4 та німецькою гімназією у місті Візентхайд. Під час святкування виступили директор німецької гімназії Г. Кірх, перший бургомістр міста доктор В. Кнаєр, депутат Баварського ландтагу Барбара Беккер, голова спілки «Баварське молодіжне коло» Макс Фак, його спілка несе основні фінансові витрати щодо впровадження цього проєкту, нинішній керівник проєкту учителька гімназії М. Шенк, координатор проекту В-Д. Гуч, представник України в землі Баварія Б. Шевченко, перші учасники обміну О. Дебич та І. Бандилко (Назарова), яка нині працює учителем німецької мови в м. Києві, організатор проєкту з українського боку В. Вітренко, який розповів про історію започаткування міжнародного учнівського обміну. Він вручив директору німецької школи картину «Богдан Хмельницький біля Звягеля» місцевого художника В. Фурмана, а голова спілки М. Фак отримав подяку від Новоград-Волинського міського голови і подарунок. Кошти на придбання картини, сувенірів і подарунків профінансували родини колишніх учасників обміну В.І. Перерви, О.П. Махновецького, Т.С. Слободенюк, Ю.М. Дебича, Л.А. Онопрійчук та інших. Подяку отримала від дирекції школи і директорка ліцею № 4 В. Сільвертюк, яка разом з учителями німецької мови українського закладу прибула на святкування цієї події. Наступного дня відбувся прийом у першого бургомістра доктора В. Кнаєра, під час якого він вручив подяку В. Сільвертюк, а та вручила йому картину, інкрустовану бурштином.

У Мюнхені учні та учителі ліцеїв №№ 1, 4, окрім екскурсії старою частиною міста, відвідали спільно з учнями німецької гімназії резиденцію баварських королів Німфенбург, стали учасниками зустрічі в Баварському парламенті з його депутатом Барбарою Беккер, колишньою ученицею гімназії у Візентхайді. Депутат вручила подяку українській директорці щодо роботи її ліцею над проектом міжнародного обміну, а учитель ліцею ім. Лесі Українки В. Вітренко вручив їй подарунок — коробку українських цукерок виробництва Житомирської фабрики. У минулу п’ятницю відбувся прощальний вечір, у якому взяли участь участь німецькі учителі, задіяні у проекті, члени родин, які постійно надавали притулок українським учням під час їхнього перебування в Німеччині. Під час вечора відбувся показ слайд-фільму щодо історії українсько-німецького обміну, а також невеликий концерт, під час якого виступили учні ліцеїю № 4 та представники ліцею ім. Лесі Українки. Його учителю німецької мови була вручена відзнака першого бургомістра Візентхайда доктора В. Кнаєра. Відповідно подяки обласної ради, сувеніри та подарунки В. Вітренко вручив В.-Д. Гучу, М. Шенк, подяки міського голови та управління освіти і науки були вручені ним 10 німецьким колегам і родині нашого земляка, нині покійного Н. Арндта, – усі вони брали активну участь у проєкті міжнародного обміну між українськими школами №№ 1, 4 нашого міста та німецькою школою із Візентхайда. Усі вони були запрошені взяти участь у святкуванні в кінці липня наступного року Всеукраїнського літературно-мистецького заходу “Лесині джерела” у Новограді-Волинському. 20 жовтня усі учасники подорожі повернулися додому. Ось деякі рядки із вражень українських дев’ятикласників з Новоград-Волинського ліцею ім. Лесі Українки.

Даша Оніщенко: «Екскурсії, що проводилися для нас німецькою мовою, були насичені знчно інформацією. Урок англійської мови, у якому ми взяли участь, проводив учитель, який сам є носієм англійської мови. Дуже вразила архітектура німецьких міст. Пам’ятники архітектури постійно реставруються, адже німці бережуть свою історію. Вулиці завжди прибрані, ми не помітили якихось куп сміття, хіба що за винятком автовокзалу у Нюрнберзі. Німці відзначаються гарними манерами, завжди привітні і готові допомогти іноземцю. Те, що я мала змогу під час поїздки спілкуватися безпосередньо з носіями мови, буде хорошим досвідом і практикою для мене. Єдине, що здивувало, це досить великі порції в кафе і ресторанах, з’їсти які буває майже неможливо. Але цей мінус ніщо, порівняно з іншими плюсами нашої подорожі».

Аліна Кухарчук: «На уроках ми практично познайомилися із системою освіти в Німеччині, з доброзичливими стосунками між учнями і учителями. Дуже цікавими були екскурсії в музей відомого художника Альбрехта Дюрера у Нюрнберзі, прекрасні фрески і краєвиди міської ратуші Мюнхена, строгість архітектури багатьох храмів, які ми побачили, своєрідний куточок Греції в самому центрі Баварської столиці, успішний розвиток малих міст в різних регіонах Баварії. Сподіваюсь, що вдасться ще раз зустрітися з Німеччиною.

Маша Вітренко: «Мені дуже сподобалося саме приміщення гімназії у Візенхайді, оформлення класних кімнат. Приємне враження залишило наше перебування в готелі у середньовічному місті Пріксенштадті. Дуже смачна у німців їжа; yсе чисто, акуратно і дуже комфортно. От тільки поїздка на автобусі тривала 24 години, що дуже стомлююче».

Під час подорожі учитель німецької мови В.В. Вітренко, працюючи за індивідуальним планом, відвідав Український вільний університет, де мав півгодинну зустріч з її ректором професором Марією Пришляк та канцлером Євгенією Кізер. Він проінформував їх про краєзнавчу діяльність місцевих істориків і літераторів, про підготовку до конференції з нагоди низки ювілеїв, об’єднаних симоволом національної єдності українців, а також про наслідки міжнародного обміну між навчальними закладами Новограда-Волинського і німецькою гімназією, про зв’язки українців з їхніми колишніми земляками, які нині перебувають в Німеччині. Марія Пришляк зазначила, у свою чергу, позитивний момент отримання колишніми учасниками проєкту міжнародного обміну вищої оcвіти в Німеччини і вказала на необхідність застосування отриманих знань у себе на Батьківщині – в Україні. Було підкреслено велике значення вивчення науковцями та вчителями історії національних меншин у краї, їхні взаємні впливи, що зміцнює повагу між людьми різних національностей. У подарунок для музею-садиби родини Косачів були передані книги від УВУ.

Під час зустрічі з українською докторанткою, яка готує дисертацію в УВУ з проблеми ефективності співпраці українських та німецьких шкіл в рамках міжнародного обміну, їх внеску у європейську інтеграцію, було проаналізовано успіхи шкіл Житомирської області за останні п’ять років, зокрема, у вивченні німецької мови. Бралися за основу такі критерії, як кількість переможців обласних мовних олімпіад; конкурсів-захистів творчих робіт в рамках Малої академії наук з проблеми німецької мови, освіти і культури етнічних німців; участь у взаємних проєктах українських і німецьких шкіл на сучасному етапі; участь самих учителів в обласних і республіканських семінарах, наукових і практичних конференціях; опубліковання ними в наукових журналах і збірниках статей, книг, монографій; перемоги педагогів в обласному і загальнодержавному конкурсах «Кращий за професією», а також участь в інших заходах спільно з їхніми вихованцями. Відзначалося за наявними результатами, що стабільно працюють у цьому напрямку учителі німецької мови Житомирських шкіл №№ 16, 23, 8, ліцею для обдарованих учнів обласного центру, Бердичівської школи № 12, Новоград-Волинського ліцею ім. Лесі Українки. У той же час міський ліцей № 4 за підсумками мовних олімпіад обласного рівня, ЗНО та іншими чинниками займає досить посереднє місце. Так, у 2019 році випускники цього ліцею, які поглиблено вивчали німецьку мову (учителька О. Опанасюк), показали за результатами ЗНО досить посередні результати, набравши від 118 до 163 балів із двохсот можливих. При тому, що більшість із випукників школи додатково працювали з репетиторами. Досить блідо виглядає і кількість переможців ліцею на обласних олімпіадах з німецької мови, практично вказаний ліцей не має переможців у рамках шкільної Ман. Про наукові статті учителів з учнями годі і говорити. Єдиним вагомим плюсом є участь школи у проєкті міжнародного учнівського обміну. Така ситуація пояснюється насамперед не лише недостатнім вмінням учителів німецької мови зацікавити своїм предметом учнів, показати їм реальні перспективи вивчення німецької мови, але і їх педагогічною кваліфікацією; тобто це стосується відмінного знання учителями свого предмету, бажання працювати з дітьми «понад зарплату» і постійної роботи над собою. У цій царині ведучим залишається ліцей ім. Лесі Українки, що відзначається стабільно високими результатами його вихованців на обласних олімпіадах з німецької мови і ЗНО, значною кількістю наукових статей його учителя і учнів та участю в конференціях, практичних семінарах і наукових проєктах з німецькою стороною.

Під час відвідання Баварського парламенту учитель В.В. Вітренко мав 20-хвилинну розмову з його депутатом Барбарою Беккер. Він розповів про історію створення проєкту та його перебіг. При цьому відзначалася велика роль нашого земляка Ніколауса Арндта з Рівного, який морально підтримав створення проєкту, тодішніх керівників міської ради В.І. Загривого та М.О. Іванюка, які фінансово забезпечили перші подорожі українських гімназистів до Німеччини. Розповідаючи про історію створення проєкту, В.В. Вітренко вказав, що німецькі біженці з території Судетів (Чехія) та Західної Волині, що спершу перебували у Вартеґау, після Другої світової війни оселилися у Візентхайді та довколишніх селах; вони вирішили створити для своїх дітей гімназію. Частину приміщень під нову гімназію проєктував, до речі, наш земляк з України пан Арндт. Коли український учитель на запрошення Ніколауса Арндта приїхав у 1997 році у містечко для участі у науковій конференції, що проводилася під егідою краєзнавчого товариства етнічних німців Волині, головою якого тоді був п. Арндт, то дізнався, що місцева гімназія уже декілька років проводить обмін між учнями і учителями з чеського міста Ліберець (до виселення німців – Райхенберг). В. Вітренко запалився ідеєю створити такий самий обмін і з українською гімназією імені Лесі Українки з Новограда-Волинського, адже місто розташоване майже в самому центрі Волині. Зустрівся з керівництвом німецької гімназії і за допомогою п. Арндта передав їм своє прохання і план щодо початку обміну. Після чого була зустріч у 1998 році з міністром закордонних справ, нашим земляком Б.І. Тарасюком, який порадив написати відповідне звернення від депутата обласної ради до українського дипломатичного представництва у Мюнхені. Борис Іванович пообіцяв проконтролювати розгляд цього звернення. І уже у другій половині листопада 1999 року виїхала перша невелика група учнів з учителем мікроавтобусом до Візентхайда, а через два роки поїхала ще одна група з двома учителями. У 2001 році був перший візит групи німецьких гімназистів лінійним автобусом до Новограда-Волинського. Учитель розповів про створення спеціального рахунку при гімназії для проєкту, про пошуки спонсорів з українського боку для реалізації проєкту. Витрачання зібраних коштів контролювалося не лише дирекцією школи, але й створеною радою батьків, діти яких були задіяні в проєкті міжнародного обміну. У зв’язку з тим, що дирекція міської гімназії ім. Лесі Українки згодом відмовилася від участі у цьому проєкті, його за рекомендацією тодішнього завідуючого ІМЦ П.К. Ліневича було передано впродовж 2014 року до школи № 4, яка з наступного року розпочала вести самостійно даний проєкт. Учні міської гімназії мали змогу надалі майже щорічно відвідувати Німеччину лише в рамках наукового проєкту, що його упровадив учитель німецької мови з товариством етнічних німців «Волинь». В. Вітренко розповів, що історія проєкту висвітлена у книзі, яку він написав 2017 року. У минулому році ця книга стала лауреатом премії обласної ради. Пані Б. Беккер попросила дану книгу в її автора для бібліотеки Баварського ландтагу.

Делегація з ліцею ім. Лесі Українки також відвідала родину Арндтів, спілкувалася з його сестрою Т. Штебнер, яка родом з Корецького району, та дружиною Е. Арндт. Родині були вручені подарунки. Також відвідали могилу Ніколауса Арндта на місцевому цвинтарі. Увечері учасники делегації були запрошені родиною у кафе в селищі Абтсвінд на вечерю, під час якої обговорювалася подальша участь українських ліцеїстів у вивченні історії, освіти і культури волинських німців нашого краю.

Учитель В.В. Вітренко провів також ряд зустрічей з іншими особами, які були причетні до історії проєкту міжнародного обміну та етнічних німців України. Підсумки подорожі з нагоди 20-річного ювілею висвітлені в газеті “Майн-Пост” [3], створено слайд-фільм, що буде використовуватися на уроках німецької мови. Слід також відзначити, що усі витрати української делегації щодо розміщення у готелях, переїзду на екскурсії, оплата квитків з Новограда-Волинського до Візентхайда і на зворотню дорогу, а також харчування учнів і дорослих взяла на себе німецька сторона, зо що їм висловлюється щира подяка.

В. Володимиров

На знімках: Делегація ліцею ім. Лесі Українки на зустрічі в ратуші Візентхайда з першим бургомістром доктором В. Кнаєром і директорм німецької гімназії Г. Кірхом.

У залі засідань Баварського ландтагу: учителі та учні ліцеїв №№ 1, 4 з Новограда-Волинського, німецької гімназії та депутат парламенту Б. Беккер.

У садибі Арндтів: українські ліцеїсти з дружиною Н. Арндта.

Фотографія Почесної подяки від першого бургомістра Візентхайда В.В. Вітренку, організатору проєкту українсько-німецького учнівського обміну, з нагоди 20-річчя проєкту.

/Files/images/0_1_2019-2020/zahodi/nm_pozdka/Anerkennung.jpg/Files/images/0_1_2019-2020/zahodi/nm_pozdka/Im Rathaus.jpg/Files/images/0_1_2019-2020/zahodi/nm_pozdka/Treffen im Landtag.jpg/Files/images/0_1_2019-2020/zahodi/nm_pozdka/Schueler und E. Arndt.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 404

Коментарi