• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Слідами етнічних німців - разом з учнями Новоград-Волинського НВК

Слідами етнічних німців - разом з учнями Новоград-Волинського НВК

2018-05-02

Відповідно до запланованих заходів в рамках навчального Року німецької мови в Україні під час квітневих канікул з учнями 7-9х класів Новоград-Волинського НВК була проведена одноденна екскурсія на тему: Слідами етнічних німців на території Житомирської і Рівненської областей, організована учителем-методистом Новоград-Волинського НВК Вітренко Валентином Володимировичем та практиканткою Косенко Іриною. Сама екскурсія складалася із декількох етапів.

Насамперед діти відвідали районний центр Корець, що колись як волосний центр входив до Новоград-Волинського повіту. У Корці з 1784 року князем Юзефом Чарторийським було засновано першу на Україні порцеляново-фаянсову мануфактуру. Для цього із Саксонії і Баварії ним були запрошені майстрові люди, добре обізнані із процесом виготовлення «срібного золота». Помічниками князя стали Франц і Міхаель Мезери, які згодом заснували порцелянові мануфактури у Городниці (1799 р.) і Баранівці (1802 р.). Саме у передмісті Корця, що знаходилося тоді на іншому березі річки Корчик, навпроти жіночого Свято-Троїцького монастиря і мешкали компактно німці: технологи і майстри-оздоблювачі, опалювальники, які вчили місцевих робітників Корецької мануфактури премудростям виготовлення скульптур і сервізів із порцеляни і фаянсу. Учні також відвідали місцевий краєзнавчий музей та ознайомилися із архітектурними спорудами на території жіночого монастиря.

Далі шлях проліг у місто Рівне, де учні мали змогу побачити місце, де колись стояла німецька кірха; після Другої світової війни її будинок використовувався як кінотеатр, а потім був знесений. Натомість на цьому місці (по вул. Пушкіна) побудовано багатоповерховий будинок. Про те, що колись тут стояла головна культова споруда етнічних німців, нагадує меморіальна табличка. У жовтні минулого року тут було також відкрито меморіальну дошку уродженцю Рівного Ніколаусу Арндту, Почесному голові краєзнавчого товариства етнічних німців Волині. Учні також мали змогу відвідати музей бурштину місцевого підприємства; під час екскурсії музеєм їм розповіли, що вперше почали робити огранку бурштину у поєднанні із сріблом місцеві ювеліри німецького походження.

Далі шлях проліг у місто Острог, де українські гімназисти мали змогу побувати на екскурсії в будинку Національного університету України «Острозька академія», що належить до найстаріших вищих навчальних закладів на території нашої держави. Учням розповіли про діяльність засновника університету князя Василя Костянтина Острозького. Він мав невелику власну армію, частину якої складали найманці з німецьких земель. Німецькі військові фортифікатори допомагали князю у зведенні захисних споруд його замку, їх рештки збереглися до цього часу.

Навколо Новограда-Волинського, Корця і Острога лежало у XIX - на початку XX ст. чимало німецьких колоній. Так, лише в Новограді-Волинському повіті було більше ста населених пунктів (не беручи до уваги окремих хуторів), заснованих етнічними німцями; 76 із них мали власні школи. Їх мешканці займалися вирощуванням пшениці, ячменя, гречки, закладали плантації плодових дерев і хмелю, вирощували породистих коней і корів. Етнічних німцців знали як добрих майстрових людей, будівничих водяних і парових млинів, вітряків, як лікарів і аптекарів, стельмахів, ковалів, садівників, бджолярів, архітекторів, лісівників та інженерів. Так, лише у м. Новограді-Волинському за проектами німецького архітектора Пальшау було зведено будинок у садибі родини Мєзєнцевих (1903 р.) та приміщення міської лікарні (1905 р.), а на кошти місцевого підприємця Райнольда Шульца споруджено будівлю місцевої жіночої гімназії (1913 р.). Цей будинок він передав у подарунок нашому місту. (Будинок до цих пір зберігся). Було споруджено кам’яні будинки німецького пасторату та місцевого поміщика Адольфа Даніїла Ая. Перша будівля згодом використовувалася як дитячий будинок, а у другій була облаштована німецька школа № 4 з педагогічним ухилом. Цю школу закінчили відомі етнічні письменники Герберт Генке і Ернст Кончак, мешканці колишньої німецької колонії Анета.

Саме відвідуванням цієї колонії і завершилась екскурсія. Діти мали змогу оглянути будинок колишньої німецької школи, якому більше 100 років. Донедавна тут працювала Анетівська загальноосвітня школа I ступеня. Біля школи колись було споруджено гарну дерев’яну кірху, яку в роки радянської влади переобладнали під клуб, а потім спалили. Зате до цього часу плодоносять яблуні у шкільному саду, висаджені ще на початку 1930-х років.

Участь в екскурсії взяла також німецькомовний волонтер із США Шеріс Волес Хіл.

А ось коротко враження деяких учнів НВК, учасників екскурсії:

- Куц Вадим, учень 8-А класу: Під час відвідування Корецького монастиря мені запам’яталася дерев’яна пасіка на її території, яка за своєю архітектурою нагадувала тутешній Свято-Троїцький собор. Я б охоче ще взяв участь в такій екскурсії, наприклад, до міста Луцька.

- Коханівська Юлія, учениця 9-А класу: Я із захопленням розглядала у музеї бурштину (м. Рівне) різнобарвну, величезну колекцію цього дорогоцінного каменю. В наступному місті цікавий за своєю історією видався Національний університет «Острозька академія». Мені сподобалося, що в її стінах не лише навчають студентів, але й дають змогу людям культурно розвиватися, відвідуючи місцеві музеї та прогулюючись зеленими парками. А також студенти університету мають змогу відвідвати під час обміну інші країни.

- Орлова Даша, учениця 9-А класу: Я отримала завдяки цій поїздці масу спогадів та велику кількість фотознімків на пам’ять, а ще я мала чудову нагоду попрактикувати свої знання з англійської та німецької мов, адже з нашою групою подорожувала волонтерка з Нью-Йорку.

Учасники екскурсії виносять подяку водію Анатолію Горбовському за культурне обслуговування під час подорожі.

Косенко Ірина, практикантка НВК

/Files/images/0_1_2017-2018/aaaa/слава 227.JPG/Files/images/0_1_2017-2018/aaaa/слава 246.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 330

Коментарi